گامی دیگر در راستای خودکفایی

راه‌اندازی واحد احیاء مستقیم

یکی دیگر از قدم‌های بزرگ مجتمع معدنی و صنعتی آهن و فولاد بافق، راه‌اندازی واحد احیا مستقیم فولاد بافق است. هدف از راه اندازی واحد احیا مستقیم فولاد بافق تامین آهن اسفنجی مورد نیاز واحد ذوب و ریخته گری مجتمع و جلوگیری از فروش خام گندله سنگ آهن استان است.  این واحد تولیدی ظرفیت تولید سالیانه ۸۰۰ هزارتن آهن اسفنجی به روش میدرکس در سال را داراست.

ضرروت احداث واحد احیا مستقیم

احیا مستقیم نوعی واکنش شیمیایی است که بین هیدرژن و مونواکسیدکربن با اکسیژن موجود در اکسید آهن انجام می‌شود تا در نهایت، از طریق آن، آهن فلزی تولیدشده در واحد فولادسازی بافق مورد استفاده قرار بگیرد.  بنابراین واحد احیا در واقع یکی از بخش‌های میانی فرآیند تولید فولاد محسوب می‌شود که از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این واحد با تکیه بر روش میدرکس از گندله‌ی سنگ آهن حاصل از واحد گندله‌سازی، آهن اسفنجی تولید می‌شود. بعد از آن، آهن حاصل به واحد فولادسازی مجموعه جهت شارژ کوره‌های قوس الکتریکی ارسال خواهد شد.

در احداث واحد احیاء این شرکت از تکنولوژی‌های روز دنیا بهره گرفته شده است تا علاوه بر افزایش بازده تولید و کاهش هزینه‌های جانبی تولید؛ کمترین ردپای آلایندگی از خود در طبیعت به جای بگذاریم.

فرآیند احیا و تولید آهن اسفنجی در فولاد بافق یزد

مهم‌ترین هدف راه‌اندازی واحد احیا مستقیم این است که بعد بهره‌برداری از این واحد، فرآیند تولید آهن اسفنجی انجام شود. چگونگی انجام این فرآیند به شرح زیر است:

برای احیا مستقیم آهن به روش میدرکس از کوره‌های شافتی یا تنوره‌دار استفاده می‌کنند. مواد ورودی این کوره‌ها شامل گندله و کلوخه اکسیدآهن هستند که از بالا به پایین حرکت کرده و در این حین توسط گاز احیاکننده داغ، احیا می‌شوند.

این گاز احیا در راکتورهای مبدل گاز یا ریفورمرهای فرآیند میدرکس از طریق اکسید جزئی گاز طبیعی در واکنش با گاز خروجی کوره احیا و با استفاده از کاتالیست نیکل تولید خواهد شد. بعد از احیا این مواد از ناحیه‌ی خنک‌کننده کوره عبور کرده و با استفاده از گازهای خنک کننده، خنک می‌شوند. در آخر نیز آهن اسفنجی حاصل با دمایی پایین‌تر از ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد از پایین کوره خارج خواهد شد.

به این ترتیب، با فعالیت  واحد احیا، مجموعه‌ی فولاد بافق یزد  ضمن ایجاد فرصت‌های شغلی مستقیم و غیر مستقیم، در زمینه‌ی تولید شمش فولادی و محصولات حاصل از آن از قبیل میلگرد به خودکفایی دست پیدا کند و به این ترتیب نیاز صنایع مختلف به محصولات فولادی با کیفیت را نیز برطرف نماید.

گالری تصاویر